Verkkokauppa

Uutiskirje

Haluaisitko sähköpostitse tietoa Trafiikki-museoiden toiminnasta, tapahtumista ja museokaupan tarjouksista? Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
 

TILAA UUTISKIRJE

 
Uutiskirjearkisto:
Uutiskirje 1/2017
 
Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tiedotearkisto

Unelmat liikkeelle! Eläköön Interrail

Unelmat liikkeelle! – Eläköön Interrail Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä 24.4.–27.12.2015

Rautatiemuseo_Reilillä

Unelmat Liikkeelle! – Eläköön Interrail -näyttelyssä Suomen Rautatiemuseossa tarkastellaan interrail-matkustamista, reilaamista, viidellä eri vuosikymmenellä. Näyttelyssä pääsee kurkistamaan reilaajien rinkkaan, matkaeväspussiin sekä matkustamisen vaivoihin ja vaivattomuuteen.

Vuonna 1972 lanseerattiin käyttöön uusi nuorison matkailukortti, joka oli tarkoitettu alle 21-vuotiaille matkailijoille. Kortti maksoi 275 markkaa, oli voimassa 30 vuorokautta ja se oikeutti matkustamaan 22 Euroopan maassa. Interrail-matkailukortti otettiin käyttöön Kansainvälisen Rautatieliiton (UIC) 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Sen saama suosio yllätti UIC:n ja yksivuotinen matkailukorttikokeilu muutettiin pysyväksi.

Interrailin ensimmäisenä vuonna kortteja myytiin Euroopassa huikeat 87 600 kappaletta ja Suomesta lähti 12 000 nuorta reilaamaan. Innostus oli käsinkosketeltavaa, sillä olihan nuorille koko Eurooppa avoinna. VR:n Interrail-esite tarjosi tietoa ja muistutti matkailijoita turvallisesta matkustamisesta. Tämän lisäksi esite toimi virallisena asiakirjana, jonka avulla saatiin vanhemmat vakuuttuneiksi reilauksen turvallisuudesta.

1980-luvulla Pekka Haaviston Inter-rail-opas oli monella reilaajalla luettu hiirenkorville ja Eurooppa oli tutkittu jokaista kolkkaa myöten.

Parhaimmillaan reililippuja myytiin vuonna 1986, kun Suomesta matkaan lähti miltei 20 000 nuorta. 1990-luvun lama sekä Jugoslavian hajoamissodat lamaannuttivat reilaamista ja Suomesta lähti reilille vuonna 1995 enää parituhatta nuorta.

Interrailille lähtijöiden määrä on vakiintunut noin 5000 matkailijaan vuodessa. Interrailissa yhdistyy kätevästi kaikki lomamuodot ja matkan aikana voi kokea parhaat puolet kaupunki-, ranta-, vaellus- ja omatoimilomasta. Kun maisema alkaa kyllästyttää, juna vie sinut hetkessä uuteen paikkaan.

Katso näyttelyn aukioloajat ja pääsymaksut Suomen Rautatiemuseon sivuilta:

http://rautatiemuseo.fi/

Facebook

Mobilian Linjakasta menoa -näyttelyssä tutustutaan myös rahastajien historiaan. Rahastajan työ oli monille nuorille ensimmäinen työpaikka 1950-luvulla. Pentti Niemenmaa aloitti kesätyön rahastajana vain 14-vuotiaana. Työhön kuului rahdin kuormaamista autoon ja matkustajien rahastamista. Erilisiä matkatavaratiloja ei ollut, joten tavaroita kiinnitettiin tarvittaessa bussin katolle.

Autoissa ei ollut vessoja, tungos oli kova ja kesähelteillä oli melkoisen tukalaa: aika usein sai kiikuttaa oksennuspussia pahoinvoiville matkustajille. Täydet pussit kerättiin pois ja heitettiin tien varteen lintujen ruuaksi. Kuvassa rahastaja Pentti Niemenmaa ja kuljettaja Osku Niemenmaa kesällä 1950 Länsilinjojen liikennöimällä Tampere–Juhtimäki-linjalla.

(Kuva: Pentti Niemenmaan kotialbumi)
... See MoreSee Less

Twitter