Verkkokauppa

Uutiskirje

Haluaisitko sähköpostitse tietoa Trafiikki-museoiden toiminnasta, tapahtumista ja museokaupan tarjouksista? Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
 

TILAA UUTISKIRJE

 
Uutiskirjearkisto:
Uutiskirje 1/2017
 
Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tiedotearkisto

Suomi liikkeelle 1945 – 1975. Risteilymatkustuksen historiaa

Suomi liikkeelle 1945 – 1975. Risteilymatkustuksen historiaa Turussa Forum Marinumissa 25.4.2015 – 10.1.2016

ForumMarinum_kannella2

Näyttely esittelee suomalaisen risteilymatkustuksen historiaa jälleenrakennuskauden osalta. Se alkaa 1940-luvun lopulta Suomessa ensimmäisenä markkinoille tulleista risteilyistä päättyen 1970-luvun puolivälin massaristeilyjen kulta-aikaan. Risteileminen ilmiönä syntyi ja muotoutui tänä aikakautena. Enää ei menneiden vuosikymmenten tavoin laivalla olon syynä ollut pääsy määränpäähän, vaan itse laivalla oleilu ja viihtyminen, mm. shoppaillen, syöden ja juhlien.

1950- ja 1960-lukujen risteilyjä leimasi vielä jossain määrin elitistisyys toisin sanoen vain yhteiskunnan hyväosaisilla oli mahdollisuus matkailuun. Risteilymatkustamisen kohteina oli 1950-luvulla Visby, Kööpenhamina ja Rønne. 1960-luvulla lanseerattiin kaukoristeilyt, jotka olivat edelleen kallista hupia, mutta toisaalta risteileminen tuli samanaikaisesti mahdolliseksi yhä useammille, sillä myös edulliset Ruotsin risteilyt tulivat markkinoille. Laivoilla tarjotut palvelut laajenivat, esimerkiksi myöhään yöhön auki olevat yökerhot aukaisivat ovensa. Näyttely arvioi aikakautena 1945-1975 syntyneen suomalaisen risteilykulttuurin vaikutusta myöhempään aikaan mm. suomalaisen risteilykulttuurin omalaatuisuuden näkökulmasta: Suomessa samalla laivalla matkustavat sekä reittimatkustajat, että risteilijät, eikä risteileminen suinkaan ajoitu vain kesäaikaan, vaan laivalle lähdetään viihtymään myös talvella!

Näyttelyn teemat nivoutuvat Forum Marinumin laiturissa olevan matkustaja-alus Boren historiaan. Laivalla tulee olemaan kesän aikana näyttelyn teemoja tukevia oheistapahtumia.

Katso näyttelyn aukioloajat ja pääsymaksut Merikeskus Forum Marinumin sivuilta:

www.forum-marinum.fi

Facebook

Mobilian Linjakasta menoa -näyttelyssä tutustutaan myös rahastajien historiaan. Rahastajan työ oli monille nuorille ensimmäinen työpaikka 1950-luvulla. Pentti Niemenmaa aloitti kesätyön rahastajana vain 14-vuotiaana. Työhön kuului rahdin kuormaamista autoon ja matkustajien rahastamista. Erilisiä matkatavaratiloja ei ollut, joten tavaroita kiinnitettiin tarvittaessa bussin katolle.

Autoissa ei ollut vessoja, tungos oli kova ja kesähelteillä oli melkoisen tukalaa: aika usein sai kiikuttaa oksennuspussia pahoinvoiville matkustajille. Täydet pussit kerättiin pois ja heitettiin tien varteen lintujen ruuaksi. Kuvassa rahastaja Pentti Niemenmaa ja kuljettaja Osku Niemenmaa kesällä 1950 Länsilinjojen liikennöimällä Tampere–Juhtimäki-linjalla.

(Kuva: Pentti Niemenmaan kotialbumi)
... See MoreSee Less

Twitter