Verkkokauppa

Uutiskirje

Haluaisitko sähköpostitse tietoa Trafiikki-museoiden toiminnasta, tapahtumista ja museokaupan tarjouksista? Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
 

TILAA UUTISKIRJE

 
Uutiskirjearkisto:
Uutiskirje 1/2017
 
Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tiedotearkisto

Liikkeelle! Uuteen kotiin

Liikkeelle! – Uuteen kotiin Postimuseossa, Vapriikissa Tampereella 24.4.2015-15.11.2015

Postimuseo-Rupriikki_Evakkomatka

Kaksi tamperelaista museota, Postimuseo ja Rupriikki ovat tuottaneet oman jälleenrakennusaikaansa käsittelvän näyttelynsä yhdessä.

Postimuseon ja mediamuseo Rupriikin näyttely pohtii omasta kotiseudusta luopumista ja oman identiteetin ja kulttuurin ylläpitoa ja rakentumista Karjalan evakoiden ja nyky-Suomeen saapuvien pakolaisten näkökulmasta. Jatkosodan jälkeen noin 420.000 suomalaista pakolaista, evakkoa, sai uuden kodin ja uuden osoitteen. Evakkojen asutus oli suomalaiselta yhteiskunnalta valtava ponnistus. Evakkojen elinympäristö, sosiaalinen ympäristö ja monet tavat törmäsivät ”kantasuomalaisiin”. Niin henkinen kuin fyysinen koti piti rakentaa uudelleen, juuret kuitenkin jäivät entisille kotiseuduille. Karjalan evakoiden kokemukset elävät edelleen jälkipolvien mielissä. Identiteetin rakentuminen jatkuu sukupolvesta toiseen.

Nyky-Suomeen tulee mm. sotaa ja vainoa pakoon pakolaisia eri puolelta maailmaa. Suomeen on tullut humanitaarisista syistä noin 18.000 pakolaista. Aika, olosuhteet ja syyt pakolaisuuteen ovat osin erilaisia kuin evakoilla, mutta yksittäisen ihmisen ja perheen tasolla pakkomuutto kotiseudulta, kotimaasta omasta kodista ja tutusta sosiaalisesta ympäristöstä uuteen ja vieraaseen ympäristöön ja kulttuuriin on järisyttävä kokemus aina. Oman elämän ja identiteetin ”jälleenrakennus” on valtava urakka ja ylisukupolvinen kokemus.

Näyttely kertoo kahdeksan tarinaa erilaisista ihmisistä. Neljän henkilön tarina liittyy evakkotaustaan; henkilöt ovat joko itse evakkoja tai evakon jälkeläisiä. Neljä tarinaa ja henkilöä ovat pakolaistaustaisia, jolloin henkilö on muuttanut Suomeen pakolaisena tai hänen vanhempansa on muuttanut pakolaisena Suomeen.

Näyttely on toteutettu yhdessä Tampereen yliopiston kuvajournalistiopiskelijoiden kanssa. He ovat kuvanneet jokaisen näyttelyssä esitellyn henkilön.

http://vapriikki.fi/

Facebook

Mobilian Linjakasta menoa -näyttelyssä tutustutaan myös rahastajien historiaan. Rahastajan työ oli monille nuorille ensimmäinen työpaikka 1950-luvulla. Pentti Niemenmaa aloitti kesätyön rahastajana vain 14-vuotiaana. Työhön kuului rahdin kuormaamista autoon ja matkustajien rahastamista. Erilisiä matkatavaratiloja ei ollut, joten tavaroita kiinnitettiin tarvittaessa bussin katolle.

Autoissa ei ollut vessoja, tungos oli kova ja kesähelteillä oli melkoisen tukalaa: aika usein sai kiikuttaa oksennuspussia pahoinvoiville matkustajille. Täydet pussit kerättiin pois ja heitettiin tien varteen lintujen ruuaksi. Kuvassa rahastaja Pentti Niemenmaa ja kuljettaja Osku Niemenmaa kesällä 1950 Länsilinjojen liikennöimällä Tampere–Juhtimäki-linjalla.

(Kuva: Pentti Niemenmaan kotialbumi)
... See MoreSee Less

Twitter