Verkkokauppa

Uutiskirje

Haluaisitko sähköpostitse tietoa Trafiikki-museoiden toiminnasta, tapahtumista ja museokaupan tarjouksista? Uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.
 

TILAA UUTISKIRJE

 
Uutiskirjearkisto:
Uutiskirje 1/2017
 
Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tiedotearkisto

Kuva liikkeelle! – televisio tuo kuvat kotiin

Kuva liikkeelle! – televisio tuo kuvat kotiin Radio- ja tv-museon pop-up-näyttely, lainattavissaRadioTVMuseo_Televisiotuokio

Näyttely kertoo sodanjälkeisen Suomen tärkeimmästä vapaa-ajan vietteestä, televisiosta. Pop-up näyttelyä on mahdollista lainata vuoden 2015 ajan. Näyttelyn voi varata museon nettisivuilta osoitteesta www.lahdenmuseot.fi.

Näköradio oli uusi ja outo laite suomalaisille 1950-luvun lopulla. Se herätti kansassa ihastusta ja vihastusta. Näyttely kertoo millainen oli telkkarin tie suomalaisten olohuoneisiin – ja sydämiin. Televisio saapui suomalaisiin koteihin verrattain myöhään. Suomessa ensimmäiset televisiolähetykset lähetettiin vasta 1950-luvun puolivälistä, vaikka Amerikassa ja Euroopan monissa maissa televisiosta saatiin nauttia jo 1930-luvulta saakka. Televisiota kutsuttiin alkuaikoinaan ”näköradioksi”. Aluksi television toimintaa esiteltiin julkisissa tiloissa ja kauppojen ikkunoissa: niistä tulikin varsinaisia vetonauloja kaupungeissa. 1950 Helsingin Stockmannin tavaratalon näyteikkuna veti viikon verran ihmisiä katsomaan tätä uuden ajan ihmettä. Populaarikulttuurista saatiin myös maistiaisia televisiosta: amerikkalaisissa elokuvissa sekä Aku Ankassa nähtiin laite jo ennen kuin tekniikkaa oli Suomesta saatavilla.

Suomi televisioitui uskomattoman nopeasti, nopeammin kuin kukaan uskoi. Vuonna 1969 televisiolupia oli lunastettu yli miljoona kappaletta. Kodin muut sähkölaitteet, jääkaapit ja hellat joutuivat odottamaan hankkimistaan, kun televisiovillitys iski. Koteihin, joissa oli oma televisio, keräännyttiin katsomaan ohjelmaa koko naapuruston voimalla. Televisioantenni eli konkurssiharava, joksi sitä kutsuttiin, alkoi yleistyä talojen katoilla 1960-luvun vaihteessa. Televisio oli suosittu hankinta erityisesti syrjäkylillä, josta oli pitkä matka kaupunkien keskustaan ja muiden viihdykkeiden pariin. Televisiokauppiaat myivät laitteita ovelta ovelle ja toivat televisiota koteihin testattavaksi, usein sillä lopputuloksella että ne saivat jäädä taloon.

Televisio laajensi maailmankuvaa aivan eri tavalla kuin aikaisemmat mediat tekivät. Television lähetyksellä voitiin nähdä kuinka filmitähdet elivät Amerikassa, millaiset olivat kuninkaalliset häät tai kuinka Neil Armstrong käveli Kuun pinnalla. Seuramatkojen yleistyminen 1960-luvulla helpotti joidenkin kaukokaipuuta, mutta nyt pääsi matkalle maailman ääriin ihan kotisohvaltakin.

 

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Twitter